SVE O PSIMA

Svaki pas ima svoj dan...

23.05.2005.

ZAPADNOŠKOTSKI BIJELI TERIJER (West Highland White Terrier)


Matična zemlja:
Velika Britanija

Podrijetlo:
Sredinom devetnaestog stoljeća pojavila su se u nekom uzgoju kern (caim) terijera u gorofoviji Argyll sasvim bijeli štenci umjesto da budu crveni. Bijeli primjerci su selekcionirani i umnoženi sve dok nije natsala ova pasmina. Zapadnoškotski bijeli terijer nije, dakle, drugo do bijeli kern terijer.

Opis: Taj mali terijer snažno je građen, prsni koš mu je dubok, noge mišićave. Visina je oko 28cm; težina od 7 do 10kg. Snažne čeljusti pravilnog su zagriza; zubalo je škarasto; stop izražen; lubanja neznatno konveksna; tamne oči su duboko usađene; prodornog pogleda; uši male; uspravne; neskaćen rep od 12,5 do 15 cm; Dlaka uvijek snježno bijela sastoji se od mekane donje dlake i dug, ravne gornje dlake, dugače do 5cm.

Narav: Hrabar, nemiran, obijestan.

Korištenje:
Kao i većina terijera, i ovaj je počeo kao pas jamar, te se pokazao izdržljivim i borbenim, no s vremenom je postao cijenjenim i traženim prijateljem obitelji.
Rado živi u stanu, ali uživa i uslobodi koju mu može pružiti terasa ili mali vrt.

23.05.2005.

ZLATNI RETRIVER (Golden Retriever)


Matična zemlja: Velika Britanija

Podrijetlo: Vjerovatno se radi o pasmini, nastaloj križanjem psa sv. Huberta i nedefiniranim psima žute dlake, koji su bili vlasništvo nekog ruskog cirkusa. Taj se cirkus pojavio u Engleskoj sredinom devetnaestog stoljeća.

Opis: Visina mužjaka: od 56 do 61 cm; ženke od 51 do 56 cm. Srednja težina mužjaka od 29,5 do 31,7 kg; ženke od 25 do 27,2 kg. Gubica je široka i snažna; zubalo škarasto; stop naglašen; oči tamne; blagog izraza; uši srednje veličine; ovješene; vrat mišićav; slabine kratke; čvrstih kostiju i mišićavih bedara. Dlaka može bit glatka ili valovita; s resama i donjom dlakom, otpornom na vodu.
Boja: sve nijanse zlatno žute i boje pijeska. Crvene nijanse nisu dopuštene.

Narav: Aktivan, blag, ugodan, privržen, simpatičan.

Korištenje:
Čvrst, snažan, odličnog njuha, cijenjen u svakoj vrsti lova. Vrlo lijepog izgleda i dobre naravi, rado ga se drži i kao kućnog psa, prijatelja čitave obitelji.

23.05.2005.

MAĐŽARSKI OVČAR PULI (Puli)


Matična zemlja:
Mađarska

Podrijetlo:
Pulija su doveli nomadi podrijetlom sa istoka, oko 1000. godine. Vrlo je nalik tibetskom terijeru.

Opis:
Puli je najmanji mađarski ovčarski pas, a izgleda kao smanjeni komondor. Boje je crne, crvenkasto-crne, sve nijanse sive i bijele. Najpoželjnija visina je 40 do 44cm za mužjake, 37 do 41 cm za ženke, težina od 13 do 15kg. Tijelo je kvardratično i mišićavo; glava je okrugla, oči boje kafe, pogled živahan; uši viseće, rep svinut ž, nevidljiv od dlaka. Dlaka je uvaljana i u pramenovima pokriva čitavo tijelo.

Narav: Dinamičan kao pastirski pas, veseo i simpatičan u obitelji. Posjeduje smisao za čuvanje pa postaje agresivan ako netko pokuša dotaći predmet njegova gospodara. Sklon je skitnji.

Korištenje: U Mađžarskoj je vrlo rasprostranjen kao vodič stada. Energičan je, pažljiv, neumoran, znatiželjan. Voli vodu pa je, nekoć vjerovatno, korišten kao lovački pas u podvodnim krajevima.

Hrana: Riža, kruh, povrće i oko 300g mesa dnevno.

23.05.2005.

DOBERMAN PINČ (Doberman Pinscher)


Matična zemlja: Njemačka

Podrijetlo: Ova je pasmina razmjerno mlada, a nastala je u mjestu Apolda u Njemačkoj 1860. godine križanjem (kako se predpostavlja) doga, njemačkih ovčara, rotvajlera i pinča, a možda je ukrižan i beauceron te engleski hrt. Svu tu mješavinu proveo je njemčki poreznik, neki Friedrich Karl Dobermann koji je, često prisiljen prolaziti krajevima ugroženim od razbojnika, pomislio <> psa čuvara za obranu, sposobno snaći se usvakoj, pa i najtežoj situaciji. Pas je pod imenom svog stvaraoca prvi put prikazan na izložbi 1876. godine. Odmah je postigao veliki uspjeh...

Opis:
To je elegantan, mišićav pas. Mužjaci su visoki od 62 do 68, najviše 70 cm, ženke od 63 do 66, najviše 67 cm. Težina od 30 do 40 kg. Glava je dugačka i uska; lubanja plosnata sa jedva naglašenim stopom; zubalo snažno i škarasto; oči tamne sa izrazom živahne inteligencije; uši prikračene; uspravno nošene; rep skraćen; dosta kratak; noge savršeno ravne; Dlaka je kratka, gusta i tvrda, priljubljena. Boje dlake; crna, tamnosmeđa i plava sa dobro ocrtanima paležom. Bijele mrlje nisu dpouštene.

Narav: Mužjak i ženka razlukuju se po naravi. Ženka je mirna, osjetljiva, privržena obitelji, nepovjerljiva prema strancima. Mužjak je, naprotiv, žestok, vrlo inteligentan, često agresivan, pa mu je potrebna energična ruka gospodara. Kže se da ne postoje zli dobremani, već samo loši gospodari.

Korištenje: Prvotno pas čuvar i pas za obranu, doberman je takav i ostao kroz svih sto godina. Služio je polociji, vojnicima u ratu ( marinci se njima služe za pronalaženje snajperista) , zaobranu imovine, radilišta, tvornica, kuća.
Ženke se lakše prilagođuju na život u stanu nego mužjaci, ali oba mogu dati oduška svojoj živahnoj čudi.

Hrana: Treba ga držati u dobroj formi pomoću uravnotežene prehrane, dnevno 500g mesa i 300g riže s nešto povrća. Strogo su zabranjene masnoće, kruh i slatkiši !!!

Napomena:
Doberman se razvija do druge godine života, ali sa strogom obukom treba početi već u 10 do 12. mjesecu života.
Ovaj pas razmjerno dugo živi; može doživjeti 15 do 20 godina.

23.05.2005.

NJEMAČKE DOGE (Deutsche Dogge)

CRNA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Schwarz)


Matična zemlja: Njemačka

Podrijetlo: Na grčkom novcu iz 36. godine pr.n.e ugravirana je slika psa, vrlo nalik današnjoj dogi. Stoga se smatra da taj potječe iz Grčke, pa nije bez razloga nazvan >>Apolonom pasa<<. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko stoljeća kasnije. Godine 407. provalili su u Njemačku, Galiju i dio Špranjolske stari azijatski narodi Alani, koji su sa sobom vodili neku krupnu vrstu mastifa. Naročito su u njemačkoj bili oduševljeni tim divnim životinjama, sposobnim da pobjeđuju u borbama sa medvjedima i vukovima. Kad su nestali barbarski invazori, ovi su psi selekcionirani, križanjem mastifa sa irskim hrtovima. Tako su nastali veliki psi, vitki, okretni i lijepi, koji su negdje poznati pod imenom >>alani<<. U Engleskoj ih, međutim, nazivaju >>danska doga<< mada njemačke doge nemaju nikakve veze s Danskom.

Opis:
U divovskom psu sjedinjeni su plemenit izgled, snaga i elegancija. Najmanja visina mužjaka je 80 cm, ženke 72 cm, ali se najviše cijene primjerci koji nadilaze te mjere. Težina njemačke doge je oko 60 kg. Glava je izdužena, uska, s naglašenim stopom (čeoni usjek) i sa poširokim nosnim hrptom; vrat je dugačak i mišićav; prednje noge savršeno ravne; stražnje noge širokih bedara; šape okrugle; nokti kratki i tamni; rep je srednje duljine, seže do skočnog zgloba. Oči su okrugle, po mogućnosti tamne, živahnog i inteligentnog izraza; uši prikaraćene, ali tako da budu što dulje i šiljastije, uspravno nošene. Zubi su bijeli i dobro razvijeni, škarasti. Sve doge imaju kratku dlaku, gustu i priljubljenu, sjajnu.
Crna njemačka doga je potpuno crna i sjaji se poput laka, s tamnim očima. Takozvana plava varijanta (plavkasto-siva) smije imati svijetlije oči.

Narav: Po prirodi uravnotežen, postaje agresivan ako to okolnosti traže, naročito ako neko ugožava gospodara. Ali u biti je dobar, privržen i strpljiv.

Korištenje: Njemačka doga je bila sve: borben pas, lovački, za pratnju, čuvar, pas za osobnu obranu. Danas se koristi za čuvanje ali se naročito drži zbog ljepote i dobre naravi, kao dekorativan gost vrtova.

Hrana: Odrasla njemačka doga treba dnevno 1,50 kg mesa uz rižu i povrće. Ne smije se odebljati pa treba mnogo kretanja.


ŽUTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Gelb)


Matična zemlja: Njemačka

Podrijetlo: Isto kao i kod crne njemačke doge. Radi se, naime, o savršenom uspjelom križanju između mastifa, starih alana i irskog hrta.

Opis: Fizičke i psihičke karakteristike njemačkih doga slične su za sve varijante (postoji još crna i tigrasta). Mijenja se, naravno, boja dlake koja je kod ove doge žuta, od svijetlo do zlatno žute, s crnom maskom.

Narav: Postoji veza između boje dlake i naravi njemačke doge. Žuta doga je nježnija od crne i stoga živahnija.


Korištenje:
Nekad lovački pas na divlje svinje i pas za osobnu obranu, danas se koristi za čuvanje vrtova i kuća, gdje se može razuzdano istrčati, što joj je potrebno za dobru fizičku kondiciju.

Napomena:
Potrebno je često čektakti sa tvrdom četkom. Ležaj mora biti zaštičen od hladnoće i vjetra.


TIGRASTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Getigert)


Matična zemlja: Njemačka

Podrijetlo: Službena kinologija smatra da se radi o križanju, izvršenom u srednjem vijeku, između mastifa i irskog hrta. (vidi crna njemačka doga).

Opis:
I ova doga ima iste karakteristike, treba samo napomenuti, da je i tigrasta doga neznatno laganije građe od crna. Temeljna boja zlatno-žuta, svijetlija ili tamnija, uvijek prošrana sa poprečnim crnim crtama, jasno istaknutim kao u tigra. Što je temeljna boja intenzivnija, to su crte izrazitije. Bijela mrlja na grudima i svijetle oči smatraju se greškom.

Narav:
Tigrasta njemačka doga je najživahnija od svih. U biti je dobra, strpljiva sa djecom, privržene gospodaru i članovima obitelji te nije agresivna prema strancima.

Korištenje:
Dobar čuvar, ali prije svega vjeran i dekorativan pas za pratnju.

Napomena:
Njemačka doga mora biti dobro odgojena, da sluša na riječ, kako ne bi nekog prestrašila ili u razuzdanoj trci srušila.

23.05.2005.

AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER (American Staffordshire Terrier)


Matična zemlja:
Sjedinjene Američke Države

Podrijetlo: U devetnaestim stoljeću stvoren je u engleskoj pokrajini Staffordshire križanjem buldoga sa raznim terijerima, stafordski bulterijer, mišićav i borben pas. Nakon što je uvezen u SAD, američki su ga uzgijvači poboljšali te je postao težim i veće glave.

Opis: Visina mužjaka iznosi od 44 do 46 cm (ženke 10% manje) atežina od 17 do 20 kg. Tijelo je snažno i mišićavo, no istovremeno i vrlo okretno. Oči su okrugle po mogućnosti crne; uspravne uši su nešto skraćene; kratak rep nošen vodoravno. Dlaka je gusta, kratka, sjajna. Dozvoljene su sve boje, ali bjeline ne smiju iznositi više od 80% površine.

Narav: Pas je vrlo hrabar ( potomak starih pasa za borbu ) i pun je života. Minimum poduke može iz njega načiniti mirnog, dobrog i poslušnog psa, sposobnog da razlikuje jeli neki stranac došao sa dobrim ili zilim namjerama.

Korištenje: Pokazao se odličnim čuvarom imovine, ali je cijenjen i kao pas za pratnju.

23.05.2005.

STAFORDSKI BULTERIJER (Staffordshire Bull Terrier)

Matična zemlja: Velika Britanija

Podrijetlo: Nastao je u devetnaestom stoljecu u pokrajini Staffordshire križanjem buldoga sa različitim terijerima. Nakon što je dugo godina bio zaboravljen, vratio se na izložbe pasa 1935. godine.

Opis: Pas je snažan i mišičav, aktivan i oktretan. Visina: 35 do 40 cm; težina mužjaka od 12,5 to 17 kg, ženke od 10,8 do 15 kg. Glava je kratka i široka: lubanja široka; obrazi mišićavi; stop jasno izražen; zubalo škarasto; oči okrugle i tamne; uši poluuspravne; vrat kratak i mišićav; prsni koš dubok; rep srednje duljine; nisko usađen; nikad svinut; noge ravne; široko postavljene; dlaka glatka, kratka, mekana, priljubljena. Boje dlake: crvena, žućkasto - smeđa, boje pijeska, bijela, crna, plava ili bilo koja od tih boja pomiješana sa bijelom.

Narav: Borben ali staložen, poslušan, tolerantan prema djeci, sposoban da žrtvuje svoj život za gospodara, odan i dobar.

Korištenje: U devtnaestom stoljeću se upotrebljavao za borbe pasa, zatim mu se nije obraćala pažnja.
U dvadesetom stoljeću zainteresirali su se za nj američki kinolozi. U Americi se uzgaja nešto viši tip.

SVE O PSIMA

BRZA PRETRAGA PASMINA
NJEMAČKI LOVNI TERIJER (Deutscher Jagdterrier)

ŠKOTSKI OVČAR DUGODLAKI (Rough Collie)

TORNJAK

ARGENTINSKA DOGA (ARGENTINE DOGO, DOGO ARGENTINO ili ARGENTINIAN MASTIFF)

NIZOZEMSKI ŠPIC (Keeshond)

OVČARSKI PAS IZ BEAUCEA (Berger de Beauce - Beauceron)

TROBOJNI GONIČ

VAJMARSKI PTIČAR (Weimaraner)

BRADATI KOLI (Bearded Collie)

ENGLESKI KRATKODLAKI PTIČAR - POINTER (Pointer)

AFRIČKI GOLOKOŽI PAS (Chien a peau nue)

GRENLANDSKI POLARNI PAS (Groenlandshund)

RODEZIJSKI GONIC (Rhodesian Ridgeback)

ESKIMSKI PAS (Eskimo Dog)

ŠIBA - INU (Shiba-Inu)

ENGLESKI MASTIF (Mastiff)

ŠKOTSKI TERIJER (Scottish Terrier)

PAS SV. HUBERTA (Bloodhound)

IBIČKI HRTOLIKI GONIČ (Podenco Ibicenco)

BRETONSKI EPANJEL (Epagneul Breton)

ISLANDSKI ŠPIC (Islandsk hund)

KRATKODLAKI BERNANDINAC (Kurzhaariger St. Bernardshund)

PIKARDIJSKI OVČAR (Berger Picard)

ŠARPLANINAC

IRSKI SETTER (Irish Red Setter)

ŠI-CU (Shih - Tzu)

BERNSKI PLANISKI PAS (Berner Sennenhund)

TALIJANSKI MASTIF (Mastino napoletano)

PERZIJSKI HRT (Saluki)

KRATKODLAKI FOKSTERIJER (Fox Terrier Smooth)

DUGODLAKI BERNANDINAC (Langhaariger St. Bernhardshund)

ISTRASKI OŠTRODLAKI GONIČ

PEKINŠKI DVORSKI PSIĆ (Pekingese)

ŠKOTSKI JELENJI HRT (DIRHAUND) (Deerhound)

GREYHAUND - ENGLESKI KRATKODLAKI HRT (Greyhound)

AFGANISTANSKI HRT (Afghan hound)

BOSTONSKI TERIJER (Boston Terrier)

MOPS (Pug - Mops - Carlin)

TIBETSKI MASTIF (Tibetan Mastiff)

MAROKANSKI PASTIRSKI PAS Aidi (Chien de Atlas)

ČIUAUA- ČIVAVA (Chihuahua)

ENGLESKI BASET (Basset hound)

FRANCUSKI BULDOG (Bouledogue Francais)

ENGLESKI BULDOG (Bulldog)

BRAZILSKA DOGA (Fila Brasileiro)

NENECKI POLARNI PAS - SAMOJEDSKI ŠPIC Samojed (lajka samojedskaja ili lajka neneckaja)

NJEMAČKI OVČAR (Deutscher Schaferhund)

ALJAŠKI MALAMUT- ALJAŠKI POLARNI PAS (Alaskan Malamute)

Bulterijer (Bull Terrier)

DALMATINSKI PAS

AMERIČKI KOKER ŠPANIJEL (American Cocker Spaniel)

ŠAR - PEJ (Shar- Pei)

ŠPANJOLSKI HRT (Galgo espanol- Lerber espanol)

LEONBERŠKI PAS (Leonberger)

HARLEKINSKA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Harlekin Dogge)

BORDOŠKA DOGA (Dogue de Bordeaux)

Patuljasti Gubičar (Zwergschnauzer)

Rotvajler (Rottweiler)

Sibirski Haski (Siberian Husky)

Njemački Bokser (Deutcher Boxer)

Bigl- Engleski kunićar (Beagle)

BOSANSKI OŠTRODLAKI GONIČ- BARAK

Velski Terijer (Welsh Terrier)

Raselov Terijer (Jack Russel Terrier)

PUDL (Caniche)

LABRADORSKI RETRIVER (Labrador Retriever)

ZAPADNOŠKOTSKI BIJELI TERIJER (West Highland White Terrier)

ZLATNI RETRIVER (Golden Retriever)

MAĐŽARSKI OVČAR PULI (Puli)

DOBERMAN PINČ (Doberman Pinscher)

NJEMAČKE DOGE

AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER (American Staffordshire Terrier)

STAFORDSKI BULTERIJER (Staffordshire Bull Terrier)

RJEČNIK STRUČNIH NAZIVA
AGRESIVNOST je sklonost psa da napada i grize druge životinje i čovjeka. Uzroci su često psihičke smetnje.

AUTOHTON, samonikao. Pasmine pasa, koje su u davna vremena boravile na određenom teritoriju, gdje su se razvijale i oblikovale, bez pojave mješanaca, i bez utjecaja čovjeka, smatraju se autohtonima, samoniklima.

ČEONI USJEK --> vidi STOP

DLAKA je najkarakterističnija osobina neke pasmine. Dlaka može biti glatka, kratka, svilenasta, kovrčava, duga, mekana, ravna, valovita, vunasta, oštra, bodljasta, tvrda. Može biti sa paležem, tigrasta, harlekinska, s točkicama ili mrljama, pastrvasta i sl.

DRESURA --> vidi školovanje

GREBEN je točka na leđima četveronožaca određena vrhovima lopatica. Visina psa se upravo mjeri od te točke do pada.

HIGIJENA je skup pravila koja pridonose čistoći psa, kao kupanje, češljanje, četkanje, čišćenje od nametnika, pravilna prehrana, šetnje.

HOD je manje ili više karakterističan način kretanja pda. Dio je ličnosti životinje i vrlo je važan za lovačke pasmine, koje skaču i trče, često po neprohodnim terenima.

IZLOŽBE PASA su priredbe na kojima se izlažu i ocjenjuju čistokrvni psi, upisani u rodovnu knjigu, tj. koji imaju rodvnik. Na izložbama ocjenjuju ispitani i ovlašteni sudci. Oni na temelju standarda, odobrenog od Međunarodne kinološke federacije (FCI), pregledaju kod svakoga psa: tipičnost za pasminu, boju i kvalitetu dlake, zubalo, stav nogu i hod, boju očiju i oblik ušiju, te opći dojam. Na osnovi toga pregleda sudac daje ocjenu. Psi ocjenjeni odlično mogu dobiti razna prvenstva od čega su poznate kandidature za prvaka države (CAC) ili za međunarodng prvaka (CACIB). Na bazi određenog broja tih kanditatura (a kod radnih pasa ocjenjenih na utakmicama) postiže se naslov međunarodnog šampiona.

KINOFIL je svaki ljubitelj i uzgajač pasa koji pokazuje zanimanje za uzoj i usvršavanje pasmine.

KINOLOG je osoba koja znanstveno ili stručno proučava probleme usvršavanja uzgoja, pasmina, genetike, nasljednih mana i svih pitanja vezanih za pse. Kinologija je znanosto o psima.

KLUB je udruženje uzgajača, vlasnika i ljubitelja pasa, koji stimuliraju poznavanje, usavršavanje i raprostranjenje određene pasmine ili grupe pasmina. Postanak kluba je obično vezan sa službenim priznavanjem neke pasmine.

MESNATO, znači ružičasto, boje mesa. Nos je mesnate boje ako je bez crnig pigmenata, što je dopušteno kod nekih pasmina.

NASLJEĐE su biološke osobine koji roditelji prenose na svoje potmostvo i to po zakonima genetike vrijede za veliki broj primjeraka, to se kod pasa, s obzirom na mali broj potomstva, ne može sa sigurnošću predvidjeti kakvo će ono biti. Stvar je, međutim, uzgajača da se za parenje uzimaju primjerke dobrih fizičkih i psihički osobina, kako bi se što više vjerodostojnosti dobili kvalitetno potomstvo. Vodje uzgoja na temelju podataka o nasljednim osobinama pojedinih pasa određuju rasplodnjake i daju dozvole za parenje.

NJUŠKA je vrh gubice na glavi psa. Boja njuške varira od pasmine do pasmine i može zavisiti o d boje dlake do oznaka.

NOGE služe za kretanje. Prednje noge, propisanih kutova, služe prije svega za podupiranje, dok stražnje, kosijeg položaja i mišićave, služe za pokretanje. Kod kupnje štendai preporučuje se pažljivo pogledati zglobove jer, ako su natečeni, štene vjerovatno boluje od rahitisa.

NOŠENJE je vremensko razdoblje u kojem se embrio (zametak) razvija u maternici majke. Kuja nosi (skotna je) 58 do 65 dana, već prama starosti i pasmini, okolini i broju štenaca.

OČI su različite za svaku pasminu, pa mogu biti raznih oblika i boja, npr. okrugle, bademaste, ispupčene, kose, duboko usađene itd., dok su po boji (koja najčešće zavisi od boje dlake) svjetlije ili tamnije, crne, smeđe, žute, crvene, boja jantar i sl.

ODGOJ je postupak kojim se psa nauči da ne prlja kuću, da nepotrebno ne laje, da spava na određenome mjestu, da se privikne na povodnik, brnijcu ako je potrebno itd.

OKOMITOST se često u standardu traži za prednje noge mnogih pasmina, koje moraju biti određenih kutova, a u cjelini daju dojam okomitosti.

PALEŽ su oznake otvoreno riđe boje na određenim mjestima, a to su: iznad očiju, na gubici, na grudima, na nogama.

PASMINA je skup istovrsnih primjeraka (individua) iste vrste ili podvrste, čije se fizičke i psihičke osobine nasljeđuju od generacije do generacije. Većina pasmina su plod umjetne selekcije koju je izvršio čovjek.

PASTRVAST je onaj pas kojemu je temeljnja boja dlake svijetla, a pokrivena je sitnim tamnim točkicama kao u pastrve.

PEDIGRE ili rodoslovlje je porijeklo psa, poznato nekoliko generacija.

PIGMENTACIJA je boja tkiva kože psa.

PODGRIZANJE je oblik zubala pri kojem je donja čeljust više ili manje uvučena, a ocjenjuju se kao nasljedna greška.

PODVOLJAK nazivamo kožu na vratu koja visi u borama, a može biti tipičan za pojedine pasmine.

PREDGRIZANJE je pojava na zubalu kada zubi donje vilice stoje ispred sjekutića gornje vilice (čeljusti). Ako standardom nije propisano, predstavlja tešku grešku.

PSETARNICA je mjesto gdje se uzgajaju psi i gdje se vrše parenja, te gdje se prodaje štenad čistokrvnih pasa. Naziv psetarnice je prijavljen nacionalnoj kinološkoj organizaciji, a preko nje i Međunarodnoj kinološkoj organizaciji. Ime psetarnice je zaštićeno, te se dodaje svakom imenu šteneta koje potječe iz nje. Psetarnice pružaju garaniciju za kvalitetu štenaca i u času kupnje predaju kupcu rodovnik šteneta.

RADNA PASMINA pomae čovjeku svojim radom koji joj je prirođen ili se stiče školovanjem. Tu spadaju sve lovačke pasmine, službeni psi, pastirski psi, psi za obranu, te svi psi za čuvanje imovine. Neke pasmine moraju položiti ispit iz rada, ako žele steći prvenstvo u radu ili nacionalnom kandidaturom (CAT - YU) te međunarodnom kandidaturom (CACIT)

REP ke po obliku i po nošenju karakteristika pojedine pasmine. Rep može biti kratak (po prirodi ili skraćen), dug, depeo, tanak, nošen visoko ili nisko, svinut sa strane ili zavinut na leđima, kao zastava, kolut, srp, poput vjeverice, vidre, vadičepa, s resama, sabljast itd.

RODOVNA KNJIGA je skup rodovnika koju vodi vrhovna kinološka organizacija u svakoj zemlji.

RODOVNIK je dokumenat kojim se potvrđuje čistokrvnost nekog psa. U rodoviniku su navedeni ovi podaci: ime psa, datum oštenjenja, pasmina, boje i oznake, broj registara, uzgajač, vlasnik, preci do u treće koljeno.

STANDARD je skup preciznih pravila koje utvrđuje nacionalna kinološka organizacija odakle pasmina potječe. Ona je zadužena za brigu oko uzgoja i unapređanja te pasmine, kako bi se postigla što veća ujednačenost psihićkih i fizičkih osobina pripadnika te pasmine. Svaka pasmina koju je priznala FCI-a (međunarodna organizacija) posjeduje svoj standard, koji smije mijenjati samo njena nacionalna organizacija. U standardu su spomenuti: visina, težina, kvaliteta dlake, boja dlake i očiju, građa kostura, oblik lubanje, gubice, ušiju, nogu, mišićje, kretanje, duljina i nošenje repa. U standardu je, tekođer, utvrđena narav i ponašanje, a naznačene su i greške koje smanjuju vrijednost psa ili ga diskvalificiraju.

STOP ili čeoni prijelaz je više ili manje vidljiva >>stepenica<< (ili zasjek) između nosnog hrpta i čela. Stop je kod raznih pasmina više ili manje naglašen.

ŠKOLOVANJE ili dresura je uvježbavanje psa koju izvodi specijalni učitelj (dreser). Psa se može školovati za obranu, za traženje droge ili traga, za čuvanje stada, za vojne svrhe, za vođenje slijepaca, te za razne načine pomagača u lovu.

TJERANJE se naziva kratko vrijeme kad se kuja sprema za parenje. Prvi put se pojavljuje od 8. do 10. mjeseca života, ponavlja se u pravilu dva puta godišnje.

TOY je engleska riječ za igračku, a u kinologiji znači minijaturnu varijantu one pasmine koja postoji i u većoj varijanti. Tako npr. postoji >>toy<< pudl, ali ne i >>toy<< čivava, koji je i sam sitan.

TRIMANJE je radnja kojom se skida suvišna dlaka ili prstima ili spec. nožićem i tako uljepšava oblik psa. Vrši se u pravilu u vrijeme mijenjanja dlake, kad je dlaka >>mrtva<<, a trimanje je bezbolno.

UVJETNI REFLEKS je fizičko-psihološki fenomen, determiran spajanjem određenog podražaja s nekom reakcijom. Pas posjeduje znatnoasocijativno pamćenje; on u kratko vrijeme nauči povezati neku našu riječ, pokret, zvuk sa svojom reakcijom. NPR: povodnik će povezati sa šetnjom, zdjelicu sa hranom i sl. Uvjetni refleksi mnogo pomažu kod dresure pasa.

UŠI su važan dio standarda pasmine. Mogu biti kratke, dugačke, nisko ili visoko usađeene, velike, malene, čitave, podrezane, kao u šišmiša, preklopljene, viseće, uspravne, poluuspravne, ružine i sl.

ZOONOZE su bolesti koje se kod pasa prenose na ljude.

ZUBALO psa je potpuno razvijeno sa 10-12 mjeseci. Može biti škarasto (najpoželjnije), kliještasto, potpuno (za mnoge pasmine propisano), manjkavo, da predgriza ili podgriza.


BROJAČ POSJETA
979667

Powered by Blogger.ba