beats by dre cheap

DOBERMAN PINČ (Doberman Pinscher)

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img172.imageshack.us/img172/2025/dobermanpinscherkw5.jpg[/IMG][/URL]
Matična zemlja: Njemačka

Podrijetlo: Ova je pasmina razmjerno mlada, a nastala je u mjestu Apolda u Njemačkoj 1860. godine križanjem (kako se predpostavlja) doga, njemačkih ovčara, rotvajlera i pinča, a možda je ukrižan i beauceron te engleski hrt. Svu tu mješavinu proveo je njemčki poreznik, neki Friedrich Karl Dobermann koji je, često prisiljen prolaziti krajevima ugroženim od razbojnika, pomislio <> psa čuvara za obranu, sposobno snaći se usvakoj, pa i najtežoj situaciji. Pas je pod imenom svog stvaraoca prvi put prikazan na izložbi 1876. godine. Odmah je postigao veliki uspjeh...

Opis:
To je elegantan, mišićav pas. Mužjaci su visoki od 62 do 68, najviše 70 cm, ženke od 63 do 66, najviše 67 cm. Težina od 30 do 40 kg. Glava je dugačka i uska; lubanja plosnata sa jedva naglašenim stopom; zubalo snažno i škarasto; oči tamne sa izrazom živahne inteligencije; uši prikračene; uspravno nošene; rep skraćen; dosta kratak; noge savršeno ravne; Dlaka je kratka, gusta i tvrda, priljubljena. Boje dlake; crna, tamnosmeđa i plava sa dobro ocrtanima paležom. Bijele mrlje nisu dpouštene.

Narav: Mužjak i ženka razlukuju se po naravi. Ženka je mirna, osjetljiva, privržena obitelji, nepovjerljiva prema strancima. Mužjak je, naprotiv, žestok, vrlo inteligentan, često agresivan, pa mu je potrebna energična ruka gospodara. Kže se da ne postoje zli dobremani, već samo loši gospodari.

Korištenje: Prvotno pas čuvar i pas za obranu, doberman je takav i ostao kroz svih sto godina. Služio je polociji, vojnicima u ratu ( marinci se njima služe za pronalaženje snajperista) , zaobranu imovine, radilišta, tvornica, kuća.
Ženke se lakše prilagođuju na život u stanu nego mužjaci, ali oba mogu dati oduška svojoj živahnoj čudi.

Hrana: Treba ga držati u dobroj formi pomoću uravnotežene prehrane, dnevno 500g mesa i 300g riže s nešto povrća. Strogo su zabranjene masnoće, kruh i slatkiši !!!

Napomena:
Doberman se razvija do druge godine života, ali sa strogom obukom treba početi već u 10 do 12. mjesecu života.
Ovaj pas razmjerno dugo živi; može doživjeti 15 do 20 godina.

SVE O PSIMA
http://sveopsima.blogger.ba
23/05/2005 09:22