beats by dre cheap

DALMATINSKI PAS

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img155.imageshack.us/img155/516/blackspottedfemaledalmach5.jpg[/IMG][/URL]
Matična zemlja:
Hrvatska

Podrijetlo: Takvih je pasa bilo u starom Egiptu, odakle je preko Grčke došao u Dalmaciju i tu se zadržao. Najstarije poznato ime ove pasmine je dubrovački gonič, dok je kasnije selekcioniran i školovan kao dalmatinski ptičar. Hrvatski su ga pomorci proširili po svim državama kojima je je Dubrovačka republika tada imala trgovačke veze. Poznato je da je iz Francuske, gdje su ga zvali galski pas, došao u Englesku. Tu se uzgoj proširio i pas je dobio standard pod imenom >>dalmatian dog<< kao pas za pratnju, jer su Englezi kao pomorski narod znali da takvih pasa ima u Dalmaciji. U novije vrijeme pronađen je opis te pasmine u arhivu u Đakovu, zatim lik tog psa na nekoliko grbova, a posebno je spomenut u Hrvatskoj najstarijoj sistematici autohtonih pasa iz 1822. godine u Zadru.

Opis: Mišićav i skladan pas; visok je od 55 do 60cm (50 do 55 ženke), težak oko 25 kg. Glava je dobre duljine; gubica snažna; stop umjeren; njuška crna ili smeđa (prema boji oznaka). Oči su okrugle, crne ili smeđe, sjajne, inteligentnog izraza; uši tanke, priljubljene uz glavu; rep, snažan pri korijenu; stanjuje se prema vrhu a nošen je lagano svinut uvis; dlaka je kratka, tvrda, gusta, sjajna. Temeljna je boja uvijek posve bijela, s crnim ili jetrenim mrljama, veličine od 2 do 3cm. Što više mrlja, to je cjenjenij, ali mrlje ne smiju biti spojene ili tvoriti plohe.

Narav:
Blag, vjeran, samostalan ali lako odgojiv, osjetljiv. Potrebno mu je društvo čovjeka, inače postaje melakoličan. Rado se igra sa djecom. Posjeduje dobro pamćenje pa se godinama sjeća nepravedno primljenih ukora.

Korištenje:
U srednjem vijeku se koristio kao gonič. U devetnaestom stoljeću postao je ponajprije pas ptičar, a kasnije >>pas za šetnje<<, jer je upravo nevjerovatnom upornošću slijedio svog gospodara, bilo da je hodao, jahao ili se vozio u kočiji. S vremenom je postao kućni pas i pas čuvar. Čist je, uredan, izbjegava mlake, voli se kupati i prati.

Hrana:
Dnevno treba 300 do 350g mesa. 200g riže i kuhanog povrća. Ne voli konzerviranu hranu. Da se ne bi udebljao treba ga voditi na duge šetnje.

SVE O PSIMA
http://sveopsima.blogger.ba
09/06/2005 10:56