beats by dre cheap

ENGLESKI BASET (Basset hound)

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img369.imageshack.us/img369/4324/bassetcorbisvo9.jpg[/IMG][/URL]
Matična zemlja:
Ranije SAD, danas Velika Britanija

Podrijetlo:
To je dosta star pas, koji potječe izravno od psa sv. Huberta (bloodhound), Shakespeare ga opisuje ovom poetskom sliko >>posjeduješ uši koje metu jutarnju rosu<<, ali prava popularnost engleskoga baseta datira od 1863. godine, kada je održana izložba pasa u PArizu. U Engleskoj ga 1883. godine priznaje Kennel Club. Postojale su dvije struje: jedna je željela da to ostane lovački pas, dok je druga nastojala stvoriti grotesknog kućnog psa. Odlučili su u SAD-u i uzgojiti simpatičnog kućnog psa, ostavivši mu njegove lovačke osobine. U novije je vrijeme opet priznat kao engleska pasmina.

Opis:
Kratkonogi pas teških kostiju, ali okretnih kretnji bez nespretnosti. Srednja visina je 35,5cm, a najviša 38cm, težina od 18 do 23kg. Glava je velika, ali dobrih proporcija, lubanja obla sa dobro izraženom zatiljnom kosti. Po čitavoj glavi koža je mlohava i tvori duboke bore. Njuška je crna, usnice ovješene, dobro razvijeni zubi su škarasti; vrat je snažan, a podvoljak izražen; oči engleskoga baseta su tamne, blage i žalosne; uši su tako dugačke da, sklopljene sprijeda, prelaze vrh nosa. Rep je veselo nošen i lagano zavinut. Dlaka je kratka, tvrda, glatka. Boje nisu propisane ( u pravilu je bijela sa smeđim i pješčanim mrljama) i dozvoljene su sve boje goniča.

Narav:
Blag ali ne i bojažljiv, vrlo privržen gospodaru, prijatelj djece, nesposoban ugristi, nešto tvrdoglav. Laje ugodnim glasom.

Korištenje: Po prirodi je jamar, a lovi i na otvorenom. Stoga služi za lov na lisice, zeca, oposuma, fazana. Posjeduje odličan njuh, ali su mu refleksi nešto polaganiji. Nakon američke selekcije ovaj je pas postao vrlo originalan i dobar kućni pas.

Hrana:
Da ne bi odebljao, treba ga umjereno hraniti. Najviše odgovara 400g mesa dnevno, pomiješanog sa 300g riže i povrća.

SVE O PSIMA
http://sveopsima.blogger.ba
16/06/2005 12:44