beats by dre cheap

BRETONSKI EPANJEL (Epagneul Breton)

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img504.imageshack.us/img504/1521/vroombj6.jpg[/IMG][/URL]
Matična zemlja: Francuska

Podrijetlo: O podrijetlu bretonskog epanjela dosta se diskutira. Neki kinolozi smatraju da se radi o autohtonom francuskom psu; >>epagneul<< ne bi značilo da potječe iz Španjolske već se to ime odnosi na >>s¨espagnir<< što na francuskom znači spljoštiti se, a što je tipično za rad ovoga psa kad naiđe na divljač. Prema drugoj hipoteti je bretonski epanjel (bretonski dugodlaki ptičar) nastao križanjem bijelo-narančastog setera s nekim francuskim psima. Kako bilo da bilo, bretonski epanjel je prvi put prikazan 1896. godine na nekoj francuskoj izložbi, a priznat je istom 1938. godine. To pokazuje da je ova pasmina prošla kroz razne teškoće dok konačno nije utvrđen njezin standard. U mnogim knjiga taj je pas pogrešno nazvan bretonskim spanijelom. Idealna visina za mužjaka je od 48 do 50 cm, za ženke 47 do 49 cm. Visina za oba spola je 46 do 51 cm. Djeluje elegantno i snažno, inteligentne fizionomije. Lubanja je srednje duljine, obla, nosni hrbat ravan ili nešto ovunjski, stop je naglašen. Njuška je tamnija ili svijetlija u skaldu s bojom dlake; oči boje jantara, izražajne; uši kraće, ponešto zaobljene pri vrhu, s malo resa; leđa kratka, greben istaknut; sapi kose; rep nije dulji do 10 cm; ramena i bedra mišićava; dlaka je uvijek gusta i fina, glatka; lagano je valovita. Boja dlake: bijela i narančasta, bijela i smeđa, bije i crna, trobojna.

Narav: Inteligentan, lako odgojiv, po prirodi lijepog ponašanja, vrlo blag, ekspanzivan, zaigran. Postaje plašljiv ako se s njim grubo postupa.

Korištenje: Prikladan je za svaki tip terena, za šumu, čistinu i za brdo. Otporan je na hladnoću i vlagu; naročito je prikladan za pronalaženje šljuka, prepelica, zečeva; uvijek je aktivan, oduševljen, neumoran. Odličan aportira iz vode. Bretonski epanjel je vrlo popularan kod lovaca i zbog praktičnog malog uzrasta. Zbog ugodne naravi cijenjen je i kao kućni pas. Mada će uvijek ostati sportski pas, prilagođuje se životu u stanu.

Hrana: Buduće da naginje debljanju, dovoljno mu je dnevno davati 200 do 250 g mesa, 150 g riže te kuhanog povrća.

SVE O PSIMA
http://sveopsima.blogger.ba
17/09/2005 09:43